Om San Francisco

San Francisco är en stad i norra Kalifornien i USA. Staden ligger på änden av en halvö mellan Stilla havet och San Franciscobukten. San Francisco är den näst mest tätbefolkade staden i USA. I storstadsområdet bor cirka 8,4 miljoner människor.

Namnet kommer från en spansk missionsstation från 1776 som var uppkallad efter Franciskus av Assisi. I och medguldrushen 1848 började staden växa snabbt. Den stora jordbävningen 1906 och de mäktiga bränder som jordbävningen utlöste ödelade stora delar av staden, som dock snabbt återuppbyggdes. San Francisco är berömt för den ofta väldigt kalla sommardimman, de branta kullarna, stilblandningen av viktoriansk och modern arkitektur samt det vackra läget, med stora stränder, som möter havsområdena runt om staden. Berömda attraktioner i staden ärGolden Gate-bron, Alcatraz, kabelspårvagnarna, Transamerica-pyramiden, Coit Tower och Chinatown.

Staden som har en yta av 121 km² har en folkmängd om cirka 826 000 invånare (2012). Tillsammans med bl.a.Oakland och San Jose bor c.a. 8,4 miljoner invånare i storstadsområdet. Staden är en av de ledande handels- och sjöfartsstäderna på den amerikanska västkusten och ett viktigt finanscentrum. San Francisco är centralort i den sammanhängande region runt San Franciscobukten som kallas San Francisco Bay Area.

Källa: Wikipedia

Läs mer om San Francisco här.

Stadsvy över San Francisco
CC BY 1.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=13605