Områden att kolla in

China Town

Värt att kolla in i stan är områdena Mission, Castro, Hayes Valley, Ashbury/Haight, North Beach, China Town, Fillmore och Japan Town (förutom citykvarteren förstås).

Mission
Mission är som Södermalm i Stockholm men lite mer gangsta. Här bor de kreativa människorna och samsas med lite flummigare människor. Många bra matställen och butiker samt väggmålningar och “street”-konst. Här finns även lite skumma bakgator och mycket droghandel. Välj Valencia Street istället för Mission Street till exempel, trots att de går parallellt, bara ett kvarter från varandra. Kvarteren kring Dolores Park i kanten av Mission är också fina.

Castro
Gaykvarteren som ligger i anslutning till Mission i slutet av Market Street. (Har du sett filmen Milk så vet du vad det handlar om). Har även en fin gammaldags biograf.

Hayes Street (Hayes Valley)
Här finns mycket alternativa affärer, barer och designbutiker. Käka gärna frukost eller lunch på Stacks, Hayes Street.

Japan Town
Sushi-älskaren besöker gärna Japan Town. Arkitekturen där är klassiskt japansk så det känns nästan som en egen stad i staden. Därifrån är det heller inte långt till mysig shopping på Fillmore Street.

North Beach/Little Italy
Den södra delen av North Beach kallas också Little Italy och det här är ett populärt restaurangdistrikt (inte bara italienskt). Mina favoriter är The House (asian fusion) nära korsningen Columbus Avenue och Grant Street och North Beach Pizza lite längre upp på Grant Avenue. Det finns dock mängder av restauranger och många uteserveringar. Ta en lov runt kvarteren så hittar du säkert något som passar. Tony’s i hörnet Stockton Street/Union Street är också fint (har uteservering på trottoaren med utsikt mot Washington Square Park). 

Haight/Ashbury
Vid Haight Street i höjd med Ashbury Street finns både en del roliga butiker samt spår av hippiekulturen som uppstod här. Det ligger även i anslutning till Golden Gate Park som är gigantisk och har både grönområden och en del museer. I andra änden av parken ligger Ocean Beach som är den största stranden mot Stilla Havet. För långt att gå dock, så det är buss, taxi eller cykel som gäller (om du inte gillar långa löpturer). I Haight/Ashbury och inne i Golden Gate Park förekommer även en del droghandel, både dag- och nattetid.

China Town är världens största China Town utanför Kina och det känns verkligen som att man lämnar USA när man går genom stadsdelen. Det ligger nära centrala San Francisco och går inte att missa. Här finns kinesiska mataffärer och den mer turistanpassade delen av stadsdelen hittar du på Grant Avenue. På Stockton Street hittar du matmarknaderna.

Golden Gate-bron, The Marina och Fisherman’s Wharf
Det är platser som är lite mer turistiga, men kan vara värda ett besök. Jag rekommenderar att hyra cykel och cykla över Golden Gate-bron (via Fisherman’s Wharf, Chrissy Fields och The Marina).

På andra sidan bron kan du cykla vidare längs med kusten åt öster och kommer då till den lilla byn Sausalito (där många rika IT-människor huserar) med fina utserveringar längs strandvägen. Lite som Båstad i Sverige. Cykla vidare och du kommer till slut hamna i Tiburon där du kan ta färjan tillbaka till stan. Karta följer med när du hyr cykel.

Embarcadero
The Embarcadero är den gata som går längs med vattnet öster om staden. I ena änden ligger Fisherman’s Wharf. Det här är en fin promenadväg om man för en gångs skull vill undvika backarna i stan och strosa lite längs kajer och pirar. För att hitta dit går du lämpligen till slutet av Market Street (österut). Där hittar du även “Port of San Francisco”, färjeterminalen. En bit bort finns färjorna som tar dig till Alcatraz.

Ett område att undvika är Tenderloin. Det är enda stället som det kan kännas jobbigt att gå igenom, med mycket langare och hemlösa. Området ligger centralt och gränsar till Market street i söder och Nob Hill i norr. Staden försöker förändra områdets karaktär. Bland annat ligger Twitters huvudkontor i kanten av Tenderloin, antagligen med rejäla rabatter från stadskontoret för att få det heta IT-företaget att förlägga sitt kontor där.

Tendernob kallas ett up and coming område på gränsen mellan Tenderloin och Nob Hill som är helt okej.

Gentrifieringen
Det pågår just nu en rejäl förändring av San Francisco när det gäller hyres- och bostadspriser. De senaste 10 åren har priserna skjutit i höjden rejält och det förekommer protester från tidigare invånare som tycker att alla inflyttade startups och entreprenörer har förstört möjligheterna för “den vanliga människan” att kunna bo i staden och ha råd att betala sin hyra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *