Ta dig utanför stan

BART Train with bike in Palo Alto

Det går bra att ta med cykel på BART-tåget, välj de speciella vagnarna med cykelförvaring.

Silicon Valley
Jag rekommenderar att du tar en dagstur med bil eller tåg (CALTRAIN är ett snabbt och enkelt alternativ) söderut genom Silicon Valley och stannar till i Palo Alto eller Mountain View. Dels ligger många kända internetbolag som Facebook, Google, Apple, HP etc. i krokarna, men vad som också kan vara fint att kolla in är Palo Alto som är en liten mysig by/stad med fin huvudgata med både shopping och restauranger vägg i vägg med riskkapitalfirmorna. Som gammal ex-Stanford-kursare så kan jag även rekommendera en tur in på Stanfords campusområde. Det är ganska stort men om du går västerut på Palm Drive från Caltrain-stationen i Palo Alto så ser du den spektakulära The Oval och kommer in i hjärtat av området. Det tar 20 minuter att gå från tågstationen till The Oval. Gå och käka billig studentlunch, åk hissen upp i utsiktstornet för att se hela dalen från luften och bara njut av den avslappnade men över-genomsnittet-smarta atmosfären på ett av USA:s mest prestigefulla universitet. Bokshoppen och kyrkan ligger också på området och dem bör du heller inte missa.

Big Sur
Sträckan längs med Stilla havskusten söder om San Francisco kallas Big Sur. Du tar dig ut till kusten via någon av motorvägarna och ansluter sen till Highway 1 som har den klassiska kurviga sträckningen längs kusten och du får se branta stup och storslagna vidder.

Stanna gärna till och ät lunch på någon av alla fina rastplatser längs vägen eller bo över på något av motellen. Det går att åka till Big Sur över dagen, men räkna med en restid på minst 2 timmar enkel väg.

Muir Woods
De riktiga Red Woods-skogarna ligger längre norrut i Kalifornien, men du kan få en försmak strax norr om San Francisco i Muir Woods. Området finns i alla turistbroschyrer och om du hyr bil en dag så är det en ganska lagom dagsutflykt att åka norrut längs Highway 1 och kolla in både kustremsan med Stinson Beach (stanna till och doppa tårna i oceanen) och Muir Woods.

Arriving at Alcatraz

Ankomst till Alcatraz – fängelseön utanför San Francisco

Alcatraz
Turistigt men bra. Ofta är någon gammal fånge på plats för att sälja sin bok och berätta om hur det var att sitta inne på Alcatraz. Ljudslingan man får höra är också bra producerad. Boka båtbiljetter i god tid! Det finns bara ett bolag som trafikerar ön.

2 Comments

  1. Hej,
    Det finns många avgångar till och från Alcatraz – hur många timmer skulle du säga att man behöver där?

    mvh Eva

    • Bra fråga Eva! Jag skulla säga att på 2-3 timmar klarar du av besöket gott och väl, inkl tid för fikastund typ, och har man bråttom kan det nog gå på 1-1,5 timmar också. Beror på om man nöjer sig med “hörlurs-turen” inuti fängelset, eller vill gå runt lite utanför också. En av fördelarna med att besöka Alcatraz tycker jag är just att man själv kan anpassa tidsåtgången.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *